maandag 15 december 2014

Het "zwarte pietenhuis" verhaal met de opdrachten vand e scraptuin


Het is donker. De sterren schijnen helder aan de hemel en de maan licht gloeit over de stoomboot die onderweg is naar Nederland. Het water kabbelt tegen de boot aan, maar voor de rest hoor je niks.
De pieten slapen en Sinterklaas droomt over de lieve kindjes die hij straks weer gaat zien.
Opdracht 1: maak een kaart of een layout met sterren er op.

Maar toch is er iemand wakker. Twee mooie heldere blauwe ogen kijken door een glazen raampje van een kast. Vol spanning kijkt hij heen en weer. Eerst naar links, dan naar rechts en dan nog een keer. Niemand te zien. Voorzichtig maakt hij de kastdeur open. Krrrraaaaak Hij spits zijn oren. Bang dat iemand hem hoort. Maar gelukkig blijft iedereen nog op zijn bedje te slapen.
Opdracht 2: Maak een doorkijk op je kaart of Layout. Dus een soort van een raampje!

Hij sluipt op zijn tenen uit de kast. Door de hele lange gang. Langs de kamer van Sinterklaas. Zo richting de kombuis. Voorzichtig sluit hij de deur van de kombuis dicht. Zijn hart gaat tekeer maar het blijft nog steeds stil.
Zijn ogen gaan de kombuis rond en blijft stil staan bij een hele grote schaal met fruit. Zijn maag begint te knorren. Hij loopt er heen en pakt een hele mooie ronde sappige appel en neemt een grote hap.
Opdracht 3: Maak een beterschap kaart met fruit er op.

Dat smaakt naar meer, hij pakt nog een banaan, wat druiven en een peer en eet dat in enkele minuten op. Daarna loopt hij naar de koelkast pakt een pak sap en schenkt dat in een glas wat op het aanrecht staat. Hij drinkt het in een teug op en wil het glas weer terug zetten maar dat gaat verkeerd. Het glas valt om en rolt op de grond in duizend stukjes. Geschrokken kijkt hij om zich heen. Pakt snel een bezem. Op de achtergrond hoort hij geluid vanuit de gang komen. Met alle moed probeert hij zo snel mogelijk alles bij elkaar te vegen.
Opdracht 4. Ga mozaïeken op je kaart of layout.

Het geluid vanuit de gang komt dichterbij. Hij weet dat hij te laat is. Vlug maakt hij het raam open en kruipt er snel door heen. Rennend gaat hij over het dek van de boot. Hij glijdt bijna uit door de regen die op het dek is neer gekomen. Gelukkig ziet hij de deur die naar de gang van de kast loopt. Snel opent hij die deur en rent op zijn tenen over de gang en weet zich weer net op tijd in de kast te verstoppen.
Opdracht 5 Maak een vakje op een layout of kaart om je tag in te verstoppen

Ondertussen loopt hoofd piet samen met huis piet in de keuken. Jeetje, wat was dat toch? En die rommel op de grond. Dat klopt toch niet? Pas op dat je niet in het glas stapt huis piet. Wie heeft dit toch gedaan? Kijk huis piet het raam staat open. Even kijken wie er buiten is. Hmm…. Niemand te zien. Potverdorie, er heeft zelfs iemand aan het fruit van Sinterklaas gezeten. Dit kan toch echt niet. Huis piet ruim jij alles op dan roep ik de andere pieten.
Huispiet pakt de bezem en begint te vegen. Alles op een klein hoopje om vervolgens met stoffer en blik zo de prullebak in te gooien. Opgeruimd staat netjes.
Opdracht 6: Maak een kaart met een hoopje embossing poeder.

Hoofd Piet klopt op de Witte deur, de gele deur en de rode deur om alle zwarte Pieten wakker te maken. Sinterklaas laat hij slapen. Hij wil echt nog geen onrust veroorzaken bij Sinterklaas.
Wat is er aan de hand roepen de andere Pieten. Er is hoog nodig iets wat ik met jullie moet bespreken zegt hoofd piet. Hup hup hup aankleden allemaal. Over 10 minuten in de eet kamer!
Opdracht 7: Maak een kaart of layout met de kleuren rood, geel en wit.

Alle Pieten rennen door elkaar heen Ze trekken hun Pyjama uit en doen hun beste Pieten pakken aan. Het is onrustig. Overal wordt gefluisterd met de vraag wat zou er toch aan de hand zijn?
Één voor één rennen ze naar de eetkamer waar hoofd piet met een strenge blik door de zaal heen kijkt. Het wordt op eens muis stil
Opdracht 8 Kleed een paper doll aan en verwerk die op je layout of kaart.

Hoofd Piet schraapt zijn keel, euh hum…. Wie heeft er een glas laten vallen in de kombuis en aan het fruit gegeten van Sinterklaas? Het blijft stil. Nou Wie? Vraagt hoofd piet. Iedereen kijkt elkaar vragend aan. Er wordt gefluisterd, maar voor de rest geeft niemand antwoord.
Niemand? Oke er moet toch iemand zijn. Dan ga ik de volgende maatregel treffen. Iedereen gaat vasten tot dat de dader bekend is! Oh dat is niet eerlijk roept een Piet en iedereen knikt mee….
Maar hoofd piet blijft bij zijn stand punt!
Opdracht 9: Je mag geen wit en zwart gebruiken op je kaart of layout.

Huis Piet rent naar hoofd piet toe. Dit kan je toch niet maken? “Waarom niet” zegt hoofd piet. Dit is de enige manier om er achter te komen wie het is. En huis Piet jij bewaakt de kombuis.
De andere Pieten rennen onder tussen de gang weer op. Langs de kast waar die gene die verstopt zit. Hij hoort de Pieten praten over het vasten en het opeten van het fruit.
Zijn maag draait om en hij dacht ik heb nu echt een probleem. Dit was de bedoeling niet. Arme Pieten. Hoe kan ik een oplossing bedenken……
Opdracht 10: Los dit raadsel op: Welke letter van het alfabet kun je drinken? Verwerk de oplossing op je kaart of layout.

Hij denkt en hij denkt. En op eens heeft hij een idee. Ik moet mijn vriend hulp piet in schakelen. Op een gefrommeld papiertje wat in de kast ligt schrijft hij een zin. Help mij hulp Piet! Kom vanavond naar het toilet. Ik zit op toilet nummer 3. De Code is 3 keer kloppen. Wachtwoord: witte piet. Toevallig hoort hij in de verte hulp Piet zingen. Sinterklaas Kapoentje……
Hij schuift het papiertje onder de kast deur door. In de hoop dat hij het briefje vindt.
Opdracht 11: Duik in de kast en gebruik oude materialen die minstens een jaar oud zijn. Verwerk dit op je layout of kaart.

Het geluid van het zingen komt dichterbij. GOOI WAT IN ME…… en toen was het stil. Muisstil.
Hulp Piet ziet het papiertje liggen en leest wat er op staat. OKE dat doe ik zegt hij daarna hard op. En loopt al zingend weer verder……. LAARSJE. DANK U SINTERKLAASJE…….
Opdracht 12: Gebruik een woord uit het liedje: Sinterklaas Kapoentje. Zet dit op een kaart of Layout.

PFjoe denkt de gene die in de kast zit. Hij is blij dat het gelukt is. Nu is het wachten tot dat het donker wordt. Er lopen een aantal pieten langs. Ze praten tegen elkaar. Ik heb nu echt wel honger hoor kleur Piet. Ja ik ook regel piet. Maar zolang we de dader niet vinden mogen we niet in de kombuis komen. Maar ik heb de hele dag hard gewerkt door de cadeautjes in te pakken….. Ik heb zin in taart met heeeeeel veel slagroom. Jummie zegt kleur piet. Hou maar op ik krijg ook zo trek.
Opdracht 13: Maak een verjaardagskaart of een layout met een taart er op.

En zo lopen de Pieten maar weer verder. Is alles veilig vraagt hoofd piet aan huis piet. Ja hoor hoofd piet er is geen piet in de kombuis binnen gekomen. Mooi zo zegt hoofd piet en wil naar binnen gaan. Ho ho zegt huis piet. Geen Piet naar binnen voordat de dader gevonden is. Ja maar….. maar huis piet kijkt erg streng zodat ook hoofd piet schoorvoetend weg loopt.
Daarna wordt het stiller op de gang. Geen Piet te horen of te zien. De klok tikt verder tot dat het acht uur in de avond is.
Opdracht 14: Ik wil graag een klok op een layout of kaart zien!

Bim bam, Bim bam, die gene die in de kast zit telt de slagen van de klok. Acht uur telt hij. Voorzichtig luistert hij aan de deur of hij iemand hoort. Niemand te horen! Voorzichtig sluipt hij naar het toilet ruimte en verstopt zich op de derde toilet.
Niet langer daarna hoort hij drie keer kloppen en een stem die witte piet zegt. Hij doet de deur open en daar staat hulp piet voor zijn neus. Heeeeey Witte Piet zegt hulp piet. Wat doe jij nou hier? Jij mocht toch helemaal niet mee van Sinterklaas? Witte Piet knikte een beetje verlegen.
Ow hulp Piet ik zit in de problemen. Oke geen paniek zegt hulp piet vertel eerst je verhaal.
Opdracht 15 Maak een kaart of layout alleen in het wit.

Nou zoals je weet durfde ik niet door de schoorsteen. En daarom moest ik in Spanje blijven om te oefenen. Maar ik wou zo graag mee hulp Piet. Dus de avond er voor ben ik op de pakjes boot gestapt en heb me verstopt. Alleen had ik gisterenavond verschrikkelijke honger en ben naar de kombuis gegaan om wat te gaan eten.
Oh oooh zegt hulp piet en daardoor mag niemand meer in de kombuis komen. Witte Piet knikte.
Dat is een probleem Witte Piet. Maar voor alles is een oplossing!
Opdracht 16: Los het op en maak daarom een Sorry Kaart.

Als eerste gaan we naar de andere Pieten. Ja maar….. Niks maar. We zijn toch onderweg en ze gooien je nu echt niet van de boot af. Schoorvoetend gaat Witte Piet mee naar de zaal.
PIETEN!!! Mag ik jullie aandacht. Alle pieten kijken om. Hey Witte Piet. Gelijk begint iedereen te fluisteren.
Witte Piet begint alles te vertellen en iedereen luistert. Dat was niet zo slim hé Witte Piet. Nee hoofd piet. Maar ik wou echt heel graag mee. Het kan toch niet zijn dat ik om mijn huidskleur niet mee mag? Nee, dat is eigenlijk ook niet eerlijk.
Opdracht 17: Piet moet veel uitleggen.... Maak een tekst of titel op een layout of kaart met minstens 4 zinnen.

Zo nu is alles duidelijk zegt hulp piet. Iedereen kan weer lekker gaan eten. Jippieeee roepen alle Pieten en ze rennen allemaal naar de kombuis.
Behalve jij zegt hulp piet tegen Witte Piet. Jij gaat mee naar de gymzaal. Waarom vraagt Witte Piet. We gaan oefenen om door de schoorsteen te kunnen. Dan wordt je in ieder geval lekker zwart. Maar dat durf ik echt niet hulp piet. Je moet het kunnen van Sinterklaas. Ja dat klopt zegt Witte Piet. Met angst en zwetende handjes probeert hij te klimmen. Maar hij plast in de broek zo eng vind hij het. Oke, stop maar zegt hulp piet. We proberen het morgenochtend voor de intocht opnieuw.
Opdracht 18: De toestellen van de gymzaal zijn van hout gemaakt, Gebruik op je kaart een houten embellisment of een stempelafdruk of embossingsfolder met een hout nerf.

De volgende ochtend rennen alle Pieten door elkaar heen. Ze maken alles klaar voor de intocht. De ene pakt snel de laatste cadeautjes in. De ander zet het paard van Sinterklaas klaar.
Witte Piet is weer in de gymzaal. Hij is druk aan het oefenen maar hij durft niet verder dan 1 tree. In de verte hoort hij de kinderen al zingen. Zuchtend ploft hij neer op een stoel en kijkt uit het raampje. Al die blije gezichten ziet hij voorbij komen maar toch is hij verdrietig.
Maar dan ziet hij iets wat levensgevaarlijk is. Witte Piet kijkt om zich heen. Hij wordt witter dan wit. Ze zien het niet denkt hij. Met een spurt rent hij naar buiten. Nauwelijks aangemeerd springt hij op de kade en rent naar een heel groot huis Die tegenover de kade staat.
Opdracht 19: De pieten pakken de laatste dingen in, Maak een kaart waar je een cadeaukaartje / bon in kan doen.

Er staat een oude trap tegen dat huis aan en een klein jongentje huilend op het dak. Witte Piet klimt naar boven met de oude trap. Maar hij is te zwaar voor de trap waardoor een tree breekt. Hij kan nog net de goot vast pakken. Bungelend zwaait hij heen en weer. Oooh aah…. Roepen de mensen achter hem die intussen het nu wel gezien hebben.
Zwaaiend met zijn benen gooit hij zijn voeten in de goot en kan zich daardoor omhoog trekken.
Hoi vent hoe heet jij? Vraagt Witte Piet. Thomas zegt hij snikkend. En wat doe je hier op het dak? Ik wou heel graag Piet zijn maar ik vind het toch wel heel erg eng zegt Thomas.
Nou weet je Thomas ik ook. Zullen we elkaar helpen? Thomas knikt. De ladder is stuk. Dan moeten we door de schoorsteen zegt Thomas. Witte Piet knikt.
Opdracht 20: De ladder ging stuk. Ga een layout of kaart maken met gescheurd papier.

Samen klimmen ze naar de nok van het dak en gaan ze op de rand van de schoorsteen zitten. Ze kijken elkaar met angst ogen aan. We kunnen dit Thomas, oke? Thomas knikt. Ik tel tot 3.
1,2,3 ….. Maar er gebeurt niks. De mensen beginnen beneden op de maat te klappen. Ze kijken elkaar weer aan. We kunnen hier niet eeuwig blijven zitten. Nee, zegt Thomas, we doen het witte piet. Oke 1, 2, 3 ……. SPRING.
Plof, ze zijn beneden. Buiten klinkt er een hard applaus. Met roet en vegen in hun gezicht geven Witte Piet en Thomas elkaar een knuffel. Sinterklaas stapt ook naar binnen via de voordeur.
Witte Piet zegt meteen Sorry Sinterklaas Ik….. Ssssst Piet Het is wel goed. Bovendien je kan het nu. Euh…. Wat Sinterklaas? Nou door de schoorsteen. Witte Piet begint te lachen. Mag ik dan blijven Sinterklaas? Ja, Witte Piet je mag blijven op één voorwaarde dat je Thomas naar zijn papa en mama brengt. Dat doe ik zeker Sinterklaas.
Opdracht 21: Maak een feest kaart in 2 kleuren. Kleuren mag je zelf kiezen welke 2 het zijn.

En samen vieren ze een groot Sinterklaasfeest met veel cadeautjes en plezier.

Ik heb niet zo veel tijd gehad om deze opdrachten te maken (Zo jammer want ik vind het zo leuk).
Ik heb deze 4 opdrachten gister nog zitten maken.
 Opdracht 11: Duik in de kast en gebruik oude materialen die minstens een jaar oud zijn. Verwerk dit op je layout of kaart.
'Het papier is van Bobunny; weekend market (2012)
Opdracht 13: Maak een verjaardagskaart of een layout met een taart er op. Ik heb echt al in geen eeuwen een 3d plaatje op een kaart gebruikt maar kon mn stempel van een muis met een cupcake niet vinden, dus dan maar zo.

 Opdracht 18: De toestellen van de gymzaal zijn van hout gemaakt, Gebruik op je kaart een houten embellisment of een stempelafdruk of embossingsfolder met een hout nerf.
Over deze kaart ben ik echt niet tevreden maar ik plaats hem toch maar omdat ik hem nou eenmaal voor het zwartepietenhuis gemaakt heb.
Opdracht 20: De ladder ging stuk. Ga een layout of kaart maken met gescheurd papier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten